Tuesday, May 15, 2018

13 este cu noroc in lumea galaxiilor !

Duminica seara ,pe 13 Mai , am facut observatii cu dobsonianul ''Toleascop'' de 200mm  F/6.16 :

-La Est de steaua dubla 17 Com am cautat si am observat galaxia ''Needle / Acul '' NGC 4565.
Am cam fost tzepuit de magnitudinea aparenta de 12.43mv indicata de Stellarium - pe care am retinut-o in memorie mea de mica capacitate  🙍 - si ,de la care pornind , m-am asteptat la o ''captura'' usoara.
N-a fost deloc asa ,azi am inteles de ce : stralucirea de suprafata a galaxiei Needle este foarte scazuta , de numai 15.84 mv/sec patrata !



Cautand in portalul CDS prin Aladin Lite am obtinut o magnitudine de 13.61 pentru intreaga galaxie.
Articolul de mai jos din Wikipedia spune ca daca o magnitudine este data fara alte precizari ,atunci ea este magnitudinea V din sistemul UBV si care este (mai mult sau mai putin ) aceeasi cu magnitudinea vizuala.

https://en.wikipedia.org/wiki/Apparent_magnitude

Noa , io fiind ardelean - avand cunoscutele probleme la vanatoare cu melcii care tasnesc in tufis 👀... ce sa mai cred ?
Nici Stellarium si nici Aladin Lite nu precizeaza tipul magnitudinii pe ecran deci dupa regula sugerata de  Wikipedia  ar trebui ca ambele sa fie magnitudini vizuale.
Ori cautarea in portalul CDS arata ca magnitudinea afisata de Stellarium este cea de tip V ,deci echivalenta celei vizuale in timp ce valoare afisata de CDS este magnitudinea B ,in lumina albastra.
Deci ...''bicherful'' !



Pana la urma am dibuit galaxia Needle la 41x in ocularul LV30mm /2'' si apoi am putut sa o observ cu grosismente de la 51x la 154x in ocularul Seben zoom 8-24mm si la 205x in ocularul Radian 6mm.

Pentru amatorii de senzatii tari si imagini astronomice psihedelic-iphonice :

La nici un grosisment , NGC 4565 nu avea aspectul de ac ,nici detaliile si nici culorile din poza , am vazut doar partea incercuita cu albastru pe imaginea obtinuta in programul Sloan Digital Sky Survey cu un telescop de 2.5 metri diametru.


Imaginea de mai jos este prelucrarea  unei imagini din Aladin Lite si este ceva mai apropiata de cea vazuta  de mine in ocular.
Doar mai apropiata , dar departe de a fi identica.
Galaxiile au in ocular , oricat de slab luminoase ar fi , un licar , un freamat al imaginii imposibil de inregistrat fie prin fotografiere ,fie prin desenare.




-Mult mai aproape de steaua 17 Comae am observat galaxia NGC 4494 ,mult mai usor vizibila decat Needle Galaxy.
NGC 4494 este o galaxie eliptica de tip E 1-2 si pe care am vazut-o avand o forma usor ovala si stralucire aproape uniforma .

-M85 s-a vazut in acelasi camp cu mult mai putin luminoasa sa vecina NGC 4394 ,o galaxie spirala barata ,in vedere frontala.

-La Nord-Est de steaua 11 Com am vazut galaxia NGC 4293.
Au englezii o vorba... ''not for the faint hearted'' adica ''nu-i pentru cei slabi de inger /inima''.
Probabil ca aceasta ''zicere'' a fost creata de astronomii epocii victoriene care au observat aceasta galaxie prin telescoape modeste , asa cum este al meu...  😅 
Am vazut cu privirea periferica galaxia NGC 4293  avand dimensiuni relativ mari si fiind foarte slab luminoasa ,ca o usoara  boare de lumina ... m-a facut sa ma cuprinda dorul dupa obiectele adevarate , orbitor de luminoase precum M33! 💃

-Am vizitat apoi locul unde se afla acel punct abstract ,existent numai in mintile astronomilor , numit Polul Nord Galactic.
Pentru a-i acorda un pic de materialitate , steaua invecinata 31 Comae a fost numita Polaris Galacticum Borealis



-In apropiere de NGP am vazut inca o galaxie ,probabil NGC 4789.

No comments:

Post a Comment